Webrádió ismertető


A képzés ideje alatt célunk megismertetni a gyermekeket magával a rádiózás történetével, illetve azzal, hogy miféle eszköz is az emberek, a közösségek „kezében” a rádió illetve a média. Milyen lehetőségek és veszélyek rejlenek a kommunikációs eszközökben?
Rádiózni természetesen lehetetlen a műfajok ismerete nélkül. Mi a hír, a riport, a jegyzet, interjú, szignál, élő műsor stb.? Hogyan készítsük el, írjuk meg ezeket? Mi az a szerkesztés? Hogyan szerkesszünk műsorokat, adásokat?
A csapat: kik és hogyan dolgoznak együtt a sikerért? Mi a dolga egy gyártásvezetőnek, technikusnak stb.?
A műfajok gyakorlása során a gyerekek rutint szerezhetnek a felkészülés, a kutatómunka technikáinak elsajátításában, illetve az írás, a kreatív írás elsajátításában is.
Milyen a jó rádiós? A rádiózás nagy pillanatai, rádiós személyiségek sikerei, kudarcai.
Hogyan legyek jó rádiós? Önismereti gyakorlatok, amelyek során megerősödhetnek a gyerekek abban, hogy milyen tulajdonságaikra építhetnek, miben lehetnek igazán jók és erősek.
A képzés ideje alatt mindvégig sor kerül kommunikációs tréningekre, szituációs játékokra.
A gyakorlati órák során a gyerekeknek önállóan kell adást tervezniük, műsorokat készíteniük. Az Egyesület részéről fontos elvárásként szerepel a cigány kultúra és nyelv hangsúlyos megjelenése. „Szeressék, használják", hiszen a cigány nyelv nem elzár, hanem kapukat nyithat a világra. Olaszországtól Anglián át Franciaországig mindenütt élnek romák, akik ha kis eltéréssel is, de ugyanazt a nyelvet beszélik, amit ők.
A rádiózás természetesen technika nélkül elképzelhetetlen. A gyerekeknek el kell sajátítaniuk különböző eszközök használatát, vágást, a keverést, a feltöltést, a különböző hangok gyűjtését, zenék „raktározását” stb.
Bizonyos jogi „érzékenység” nélkül felelősségteljesen lehetetlen rádiózni. Mit használhatunk? Mi jogdíjas? Hogyan szerezhetőek meg jogi úton bizonyos kommunikációs anyagok? Milyen jogokat kell figyelembe vennem? És a jogon túl természetesen a morális kérdések felvetése sem maradhat el.
Végül, de nem utolsósorban a képzés célja a közösségről, önmagukról való gondolkodás elsajátítása, egyféle fogékonyságra nevelés a közügyek iránt. Problémák bátor felvetése, megoldások keresése, segítségnyújtás, vagyis közösségszervezés, -ápolás, no és szórakozás, szórakoztatás!

A foglalkozásokat vezetik: Haluska Ibolya és Mata András

 

Ma 0

Tegnap 13

Héten 45

Hónapban 182

Összesen 513

Jelenleg 37 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.